Kurs + hazırlık sürem yaklaşık 3 ay sürdü. Ama bu süre zarfında yurt dışı iş seyahatleri ve gece mesaileri ile yoğunlaşan çalışma düzenim mevcut idi. Mümkün olan her gün 1 saat bile olsa soru çözmeye çalıştım. Maalesef çalışma saatlerim nedeniyle bu tempoma 2 hafta ara vermek zorunda kaldım, bu aradan sonra tekrar aldığım notlar üstünden geçip, soru çözümüne devam ettim. Kurs hocalarımızın yönlendirmelerini de göz önüne alarak; toplamda 2000 adet soru çözdüm.
Kurs başlamadan önce; LPP’nin gönderdiği tüm slaytların çıktılarını aldım ve ders esnasında notlar alıp, sınav için kritik olacağını düşündüğüm konuları işaretleyerek devam ettim.
Konular işlenirken, sürekli “neyin; neden olduğunu” kavramaya çalıştım ama bir aşamada “PMI” gözlüğünü takabilmek için; bu sorgulamayı yapmamak gerekiyor. Sadece PMI bakış açısını anlayıp, kavrayıp; ona göre hareket etmek doğru oluyor.
Yaklaşık 12 yıllık çalışma hayatımda sahip olduğum proje deneyimi ile “PMI gözlüğü” nü takabilmek biraz zorlayıcı oluyor. Çünkü gerçek hayattaki uygulamalarınız ile PMI yaklaşımı arasında net farklılıklar oluşabiliyor. Bunun tek çözümü ise bolca soru çözmek ve cevaplarının üzerinden geçmek.
Dersler bittikten sonra LPP tarafından sağlanan klon sorularını bitirdim ve hepsinde başarı oranımı hesapladım. Hiçbir tekrar yapmadan ve PMI bakış açısını kavramadan kendimi bir görmek istedim. Başarı oranım %64- %67 arasında idi.
Ardından PMI’ın StudyHall Plus (5 deneme sınavı olan) paketini satın aldım. İlk olarak; paket içeriğindeki tüm practice question ları (2 kez) çözdüm. Her testi çözerken, emin olmadığım ya da fikir yürüterek çözdüğüm her soruyu doğru ya da yanlış çözmem fark etmeksizin işaretledim. Sınavları bitirdikten sonra bu soruları “nasıl doğru yapmışım” ya da “yanlışım neredeymiş” diye dönüp kontrol ettim, gerekli notlarımı çıkardım.
Denemeleri çözerken kendim notlar almaya başladım ve her hafta aldığım notlarımın üstünden geçip, tekrar ettim. Benim için toptan konu tekrarı yapmak yerine bu şekilde konu tekrarlarını yapmak daha faydalı oldu.
Tüm mini deneme sınavlarını (2 kez), 5 adet büyük deneme sınavlarını (1kez) çözdüm. Deneme sınavlarına geçmeden önce arada “David McLachlan- 150 PMBOK 7 Scenario-Based PMP Exam Questions and Answers” adlı youtube videosundaki soruları çözüp, cevaplarını dinledim. Videodaki soruların 90 tanesini tamamladım ama gerisine zamanım kalmadığı için devam edemedim.
Büyük deneme sınavlarını çözerken, sınavdaymışım gibi düşünerek çözdüm ve her 60 soruda ara verdim. Expert sorular gerçekten zor ve insanın moralini bozuyorlar. Bu konuda karamsarlığa kapılmamak gerekiyor, soru seviyesi expert olsa bile cevaplarını okuyup, anlamak da fayda var.
Tüm çözdüğüm deneme sınavlarında zor ve orta derecelerde %80 başarı yakalamaya çalıştım ve bunu kendime hedef olarak belirledim. Yüzdelik başarı oranları ile seviyenizi takip etmek faydalı oluyor, fikir verebilmesi için aşağıda paylaşıyorum:
Practice Question ilk çözüm sonrası: %72
Practice Question ikinci çözüm sonrası: %96
Mini Deneme sınavları ilk çözüm sonrası: %75
Mini Deneme sınavları ilk çözüm sonrası: %82
5 Adet Deneme sınavı yüzdeleri:
1.deneme %72 (expert sorular hariç %76)
2.deneme %76 (expert sorular hariç %85)
3.deneme %76 (expert sorular hariç %82)
4.deneme %65 (expert sorular hariç %84)
5.deneme %63 (expert sorular hariç %75)
4. ve 5. Deneme sınavları oldukça zor sınavlardı. Düşük yüzde almanız moralinizi kesinlikle bozmasın, çünkü soru içerikleri gerçekten zor ve soru seviyeleri de yüksek oluyor.
5 deneme sınavı sonunda kolay sorularda %100, orta zorlukta sorularda %94, zor sorularda %69 ve expert sorularda %35-40 dolaylarında başarı oranım var idi.
Sınava, test merkezinde girmeyi tercih ettim. Ben biraz sınav görevlisinin deneyimsizliği nedeniyle aksilikler yaşadım ama genel olarak test merkezinde sınav süreci daha kolay ve rahat olarak düşünülebilir. Sınavı Türkçe olarak aldım ama çeviri hatası nedeniyle; anlam kaymaları durumunu elimine edebilmek adına İngilizce kontrollerini yaparak ilerledim. Sınavı hem İngilizce hem Türkçe çözdüm aslında, ama bu durum illa olması gereken bir durum değil, ben kendimi öyle daha rahat hissetim.
Yukarıda bahsettiğim deneme sınavlarında zaman olarak ilk sınavda ucu ucuna yetiştirebilirken; 5. Deneme sınavına geldiğimde 55-60 dkka’lık zaman artırımları ile çalışmalarımı tamamladım. Gerçek sınavda ise yaşadığım aksiliklere rağmen 5dkka önce bitirebildim, ama yaşamasaydım min 40dk önce bitirebilirdim.
Study hall deneme sınavları, gerçek sınav ile çok yakın hissettirdi. Sınava girmeden önce tüm konularda bilgi seviyem “proficient” görünüyordu, sınav sonucunda da tüm domainlerde “above target” olarak belirlenmiş idi.
Herkese tavsiyem sınava girmeden min 2 gün önce (eğer benim gibi sınav hazırlık sürecinde yoğunluk/kesinti yaşamadıysanız) işten izin alıp, uygun ders çalışma ortamını sağlayıp; deneme sınavlarını çözmeniz olacaktır. Ben sınavdan önce 4 gün izin alıp sadece soru çözüp, cevaplarına odaklanarak geçirdim. (günde ortalama 9 saat çalıştım)
Sınav hazırlık süreci yoğun çalışma koşullarım nedeniyle stresli ve yoğun geçti ama bu süre zarfında benden desteğini esirgemeyen, her anlamda bana koçluk yapan değerli Dilek Hoca’ma ayrıca teşekkürlerimi borç bilirim.
Herkese başarılar dilerim 😊