Kaizen kelimesi Japoncada değişim anlamına gelen “kai” ve iyileştirme anlamına gelen “zen” kelimelerinin birleşiminden oluşur. Kaizen’i sürekli gelişim ya da daha iyisi için değişim gibi bir çok kalıpla tanımlayabiliriz, hem iş geliştirme hem de kişisel gelişim için Kaizen yöntemini hayatınıza uyarlayabilirsiniz.
Kaizen ilkelerine ve uygulamalarına adım atmadan önce Kaizen felsefesini özümsemek önemlidir. Kaizen felsefesinde odaklanılması gereken şey süreçlerdir. Değişim ve gelişim için atılan adımlar oldukça küçüktür ve aşamalıdır. Öyle ki bu adımlar bu kadar küçük olunca, başarısız sonuçlara ulaşma ihtimaliniz de azalmış olacaktır.
İş yaşamında Kaizen uygulanırken işçilerden yöneticilere herkes bu sürecin içinde bulunur. Hedef ise her gün bir önceki günden daha iyi olmak için çabalamaktır.
Bir sabah uyandığınızda veya yeni yıla girerken, yeni yaşlarınıza girerken, bir hevesle alıp uygulayamadığınız kararlarınız olmuştur. Tüm bunları yeniden plana geçirebilmek için bu yönteme oldukça uygun olacaktır. Küçük adımlarla büyük hedefleri başarabilirsiniz.
Kaizenin 10 ilkesi:
- Gelişimi asla durdurmayın: Her zaman öğrenebileceğiniz yeni bir şey veya geliştirebileceğiniz bir beceri olacaktır. Ne kadar başarılı olurlarsa olsunlar, herkesin hayatında iyileştirilmesi gereken bir alan vardır.
- Eski uygulamaları ortadan kaldırın: Sürekli değişiklik ve iyileştirme yapan bir kültür içerisinde bulunuyoruz. İşletmelerin güncel kalabilmeleri için buna ayak uydurmaları önemlidir. O zamanlar size bir faydası varmış gibi görünseler bile, eski alışkanlıklarınızdan vazgeçin. Zaman ilerledikçe siz de ilerlemelisiniz.
- Proaktif olun: Mazeretlerin iyileştirmenin önüne geçmesine izin vermemek ve organizasyondaki her bir kişinin iyileştirme yapmak için kişisel sorumluluk alması önemlidir.
- Yeni yöntemlerin işe yarayacağını varsaymayın: Bir yöntemin yeni olması, işe yarar olduğu anlamına gelmez. Başarı elde edilene kadar, muhtemelen deneme yanılma gerektirecektir.
- Düzeltmeler yapın: Deneme-yanılma sürecinin bir kısmı, yanlış olan uygulamalarda veya süreçlerde düzeltmeler yapmayı gerektirir. Gelişmeyi sürdürmek için süreç boyunca düzeltmeler yapmaya devam etmek çok önemlidir.
- Tüm çalışanları, seslerini yükseltmeye yönlendirin: Şirketin başarısında yer alan herkes, düzeltilebilecek sorunlar veya yapılabilecek iyileştirmeler için öneriler ve çözümler sunmaya teşvik edilmelidir.
- Kitle kaynaklarını kullanın: Bir değişikliği veya olası bir iyileştirmeyi uygulamadan önce, görüşlerini almak için birkaç kişiyle konuşun. Birden fazla görüşe sahip olmak yalnızca olası bir iyileştirmeye katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda daha fazla yeni fikrin önünü açacak farklı bir bakış açısı da sunabilir.
- “Beş Neden” yöntemini uygulayın: Herhangi bir karar almadan önce “Neden” diye sorun. Beş kere. Bu şekilde sorunun köküne inebilirsiniz. Kendinize bu soruyu sürekli yönelterek, belki de gerek duyduğunuz motivasyon cevabını alabilirsiniz.
- Ekonomik olun: Bir iyileştirme yapma sürecinin tamamı boyunca mali durumunuzu izleyin. Küçük iyileştirmeler yaparken tasarruf etmenin yollarını arayın ve ardından biriktirdiğiniz parayı daha fazla iyileştirme için harcayın.
- Durmayın: Gelişimin ve değişimin bittiğini asla düşünemeyin. Kendinizi ve organizasyonunuzu her zaman geliştirebilirsiniz!
Kaynaklar: https://www.developgoodhabits.com/kaizen-continuous-improvement/
https://10layn.com/10-maddede-surekli-iyilestirme-teknigi-kaizen/