Kanban Tekniği, önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi çeviklik felsefesine uygun “Agile metodolojiler”den biridir. Kanban, akış temelli çevik metodolojinin yegane temsilcisidir. Kanban panosu (Kanban board) ise, iş sürecinize açıklık getirmenize ve devam eden işi sınırlayarak verimliliği artırmanıza yardımcı olmak için tasarlanmış bir iş akışı görselleştirme aracıdır. Çevik takımlarda yaygın olarak kullanılan bu araç ile, sorunlu çalışma aşamalarını hızla belirleyebilir ve bunları geliştirerek ekibinizi kısa sürede daha verimli hale getirebilirsiniz. Kanban panosu (Kanban board) fiziksel pano veya dijital pano olarak kullanılabilir. Fiziksel pano için ihtiyacınız olanlar bir beyaz tahta veya mantar pano ve yapışkan kağıtlar olacaktır. Dijital pano ise bir yazılım çözümüdür ve günümüz çalışma düzeninde daha erişilebilir bir durumdadır. Bu tür panolar, ekip işbirliğini kolaylaştırırken, neredeyse her yerden işin ilerleyişi hakkında size görünürlük sağlayabilir.
Kanban Panosu (Kanban Board) Bileşenleri
Kanban Kartları – Bu, görevlerin görsel temsilidir. Her kart, son tarih, atanan kişi, açıklama vb. gibi görev ve durumu hakkında bilgiler içerir.
Kanban Sütunları – Panodaki her sütun, iş akışının farklı bir aşamasını temsil eder. Kartlar, görevler tam olarak tamamlanıncaya kadar iş akışından geçer.
Devam Eden Çalışma (Work in Progress) Sınırları – İş akışının farklı aşamalarındaki maksimum görev miktarını belirler. Devam eden çalışmayı sınırlamak, ekibinizin yalnızca mevcut görevlere odaklanmasına yardımcı olarak iş öğelerini daha hızlı tamamlamanıza olanak tanır.
Kanban Kulvarları (Swimlanes) – Bunlar, farklı aktiviteleri, ekipleri, hizmet sınıflarını ve daha fazlasını ayırmak için kullanabileceğiniz yatay kulvarlardır.
Kanban Panosu (Kanban Board) Kullanmanın Temel Faydaları Nelerdir?
- İş akışının görsel araçlarla desteklenmesi süreçlerde bir şeffaflık yaratır ve gelişmiş görünürlük sağlar.
- Devam eden çalışmanın sınırlanması, ekip verimliliğini artırır.
- İsraf seviyesinin azalmasına yardımcı olur.,
- Zihniyet değişimi ile birlikte uzun vadeli iyileşmeyi beraberinde getirir.
“Ancak, bir kanban panosunun “görev panosu” olmadığını anlamamız gerekir! Kanban, israfı azaltmak, akıştaki darboğazları fark etmek, takımın birlikte iş yapma kapasitesini artırmak, yetkinliklerini geliştirmek, iş dağılımlarını optimize etmek, işin döngüdeki süresini optimize etmek gibi sürekli iyileştirerek takımın etkinliğini de artırmayı sağlar.”
Yazar: Zeynep Ayan
Kaynaklar: https://kanbanize.com/kanban-resources/getting-started/what-is-kanban-board
https://liderlerveprojeler.com.tr/agile-metodolojiler/
Eğitim takvimize buradan ulaşabilirsiniz.
Çevik eğitimlerimizi buradan inceleyebilirsiniz.
Çevik eğitimlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşın.