Hangi Sertifika Kim İçin? PMP® mi? CAPM® mi?

pmp sertifikası

KURUMLARIN PROJE YÖNETİMİ YETKİNLİKLERİ İÇİN, HANGİ EĞİTİM, KİME UYGUN?

Bir organizasyonun varlığı, yetkin kadro ve takıma bağlıdır. Bu “yetkinlik” kavramının içine, kültürü de kaçınılmaz olarak eklememiz gerekmektedir. Çünkü çok farklı gelişmiş yeteneklerle, birbirinden farklı muhteşem deneyimlerle bir araya getirdiğimiz insanların bir “takım” olarak birlikte hareket etmesi, ancak ortak değer ve kültür bileşenleriyle mümkün olabilmektedir. Bu yüzden, özellikle proje yönetimi yetkinliklerinde kültürün ve proje yönetimine dair beynelmilel bilgi ve uygulamaların kıymeti günden güne daha da artmaktadır. (CAPM® ve PMP® Eğitimleri takvimi için: https://liderlerveprojeler.com.tr/etkinlik-takvimi/ )

Yetkinlikleri geliştirmek ve kurumsal hizalanmalar için kurum içi eğitimler de bir hayli önem arz etmektedir.

Proje yönetiminin henüz gündeme geldiği, fonksiyonel işlerinin arasına proje yönetiminin fonksiyonlar arası ve disiplinler arası bir şekilde giriş yapan organizasyonlar, farklı birimlerinde proje yönetimi algısını geliştirmek için eğitim arayışına giriyorlar. Bu durumdaki organizasyonlara önerim: Lütfen, proje yönetiminin A-B-C’sinden başlayan ve uygulamalar içeren eğitimlere yöneliniz.

Veya, proje yönetim ofisleri oluşturan organizasyonlar, PYO ile etkileşimli çalışacak birimlerin proje yönetimi yetkinlikleri için yine aynı türde eğitimlere yöneliniz.

Aslında başlığı hangi eğitim kime uygun diye attım, ama, daha önemlisi hangi eğitim kime uygun değil?

Proje yönetimi eğitimi konusunda kuruluş içerisinde farklı birimlerin, farklı yetkinlikteki personelin farklı ihtiyaçları olabiliyor. Örneğin, proje yönetimi konusunda deneyimi artmış, 4-5 yıl ve daha fazla deneyimi olan, bu konuda derinleşmek isteyenler; proje yönetiminde örneğin geleneksel tarafta çok deneyimli, ancak çevik uygulamalarla yeni karşılaşan; çok büyük projelerde yer almış ve projeler arası kararlar üretmek durumunda olan, organizasyonun stratejik yönelimleri konusunda üst düzey çalışan ve projelere bu gözle bakması gereken profesyoneller olabilir.

Bir önceki paragrafta bahsedilen nitelikler, PMP® sertifikasına veya PgMP®, PfMP® sertifikalarına yönelebilecek profillerden oluşmaktadır.

Ancak en büyük hatanın, proje yönetiminin A-B-C’si ile henüz ilgilenmeye başlamış kişilerin, PMP® gibi, en az 3 yıllık proje yönetimi deneyimi isteyen sertifikasyonların eğitimine yönlendirilmesi olduğunu görüyorum.

PMI®, PMP® Sertifikasyonunu biraz daha “kıdemli” bir noktaya çekmek istiyor. Özellikle 2021 yılının başında sınav içeriğinde yaptığı değişiklik ve buna bağlı açıklamalarında da bu noktaya vurgu yapıyor. Ancak, kurumlar konuyla ilgili eğitim ihtiyacını giderirken bazen şu şekilde davranıyorlar: “PMP® Eğitimi de olsa, proje yönetimi eğitimi değil mi nasıl olsa? Deneyimi az olan personelimizi de göndeririz, proje yönetimini öğrenir” İşte, kazın ayağı hiç öyle değil! Çünkü PMP Sertifikasyon Hazırlık Eğitimi, içeriği daha çok sınava yönelik hazırlanmış, deneyimleri gereği farklı konulara hâkim ama bunlara PMI’ın gözünden bakarak, tüm dünya ile aynı dili konuştuğunu gösterme ihtiyacında olan ve doğrudan PMP Sınavına hazırlanmaya niyetli kişiler için oluşturulmuş bir içeriktir. Eğer proje yönetimi deneyimi az veya çok sınırlı personelinizi bu eğitime yönlendirirseniz, maalesef pek çok konu, onların hayatında ve deneyimlerinde bir karşılık bulamayacaktır.

PMP Sınavı sıkça sorulan soruların yanıtları için: https://liderlerveprojeler.com.tr/portfolio/pmp-egitimi-ile-ilgili-sorular/

PMP Sertifikasyon deneyim gereksinimi ve nasıl ifade edileceğini anlamak için: https://www.youtube.com/watch?v=m-Ddf6XRAPw&t=170s

Oysa, deneyimi çok sınırlı olan personelinizi gerek geleneksel gerekse çevik proje yönetiminde daha uygulama odaklı günlük hayatta kullanabilecekleri bilgi ve beceriler edinecekleri temel eğitimlere göndermeniz çok daha uygun olacaktır.

Maliyet etkinlik mi dediniz? Yani, emin değilim, kurumsal olarak üst seviye eğitime katılmaları size ek bir maliyet yaratmıyor olabilir, ama emin olun, uygun olmayan katılımcının genel motivasyonunu düşürmekle kalmıyor, yetkin personelin dikkatinin dağılması, eğitim odağının kayması, doğru nitelikteki katılımcıların üst seviye sorularına cevap verirken, uygun olmayan katılımcıyı da dikkate alarak örnekler seçilmesinin eğitimin genel verimliliğine olumsuz etkisi bulunmaktadır. Hangi birini sayayım ki? Buna aslında, Dimyat’a pirince giderken eldeki bulgurdan olmak da diyebiliriz.

PMP® EĞİTİMİ DEĞİLSE, CAPM® EĞİTİMİ, OLUR MU?

Proje yönetiminde PMP® Sertifikasyon eğitimi yeterince deneyim sahibi profesyonellere hitap ediyorsa, daha az deneyimli personeliniz için başka bir sertifikasyon yok mu, hem başlangıç seviyesi eğitim ihtiyacını giderecek, hem de proje yönetiminde bir sertifikasyona hazırlanmalarını sağlayarak, motivasyonlarını da destekleyecek? İşte bu daha mümkün. Bu noktada CAPM® (Certified Associate Project Manager – Sertifikalı Yardımcı Proje Yöneticisi) Hazırlık Eğitimi, proje yönetiminde hiç deneyimi olmayan personelinizin hem temel yetkinlikleri kazanmasını, hem de CAPM® Sertifikasyonuna hazırlanmak için edinmesi gereken bilgiyi edinmesini sağlayacaktır.

Deneyim zorunluluğu olmayan CAPM® Sertifikasyon Sınavının içeriği 2023 Temmuz’da değiştirilerek, özellikle şu yetkinliklere sahip olup olmadığınızı anlamaya yönelik hale getirilmiştir: Proje yönetiminin temelleri ve temel kavramlar (%36), Tahmine dayalı – plan tabanlı yöntemler (%17), Çevik çerçeveler – yöntemler (%20) ve İş analizi çerçeveleri (%17) olacak şekilde bir düzenleme yapılmıştır.

Sizin kurumsal uygulamalarınızın sınır ve ihtiyaçları, böyle bir içeriğin size uygun olup olmadığı konusunda belki de tek referans noktanız olmalıdır.  

Bu noktadan sonrası biraz reklam 😊 Biz Liderler ve Projeler Platformu olarak, bu içerikte uygulamalar olmasına da dikkat ettik. İçerik, en sınırlı seviyedeki uygulamalarla 4 günden (net olarak yaklaşık 24 saat) oluşuyor. İhtiyacınıza göre destekleyici uygulamalarla 5. Günü eklememiz de mümkündür.

Yukarıdaki bilgilerin hepsi bir yana, kurumsal eğitimleri ayarlayan, ihtiyacın analizinden etkiyi ölçen tüm kurumsal yapılara ilk hatırlatmamız, lütfen eğitim kuruluşları ile temas halinde olup bu eğitimle hedeflediğiniz yetkinlikleri, takımınızın mevcut durumunu ve diğer unsurları paylaşarak çözümü birlikte üretiniz.

 

Proje Yönetimi ve PMP Eğitimlerimiz için https://liderlerveprojeler.com.tr/proje-yonetimi-ve-pmp-egitimleri/

Eğitim Takvimimize buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bu gönderiyi paylaş