PMP sınavına online olarak evden girdim. Sınava girmeyi düşünenlere online olarak sınava girmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü alışkın olduğunuz çalışma ortamında kendi bilgisayarınızda girmek bence stress seviyesini azaltıyor. Online sınav tarihi alma konusunda sıkıntı yaşamadım. Şubat ayında girmeyi tercih ettiğim için istediğim tarihte ve saatte sınavı alabildim. Bir ay önce sınav tarihi almak için siteye girdiğimde 1-2 gün sonrasında bile evden sınava girebilme imkanı olduğunu gördüm. Sınavınızı aldıktan sonra bir onay (confirmation) maili size iletiliyor. Bu mail önemli. Çünkü sınav günü bu mail içerisinde yer alan link üzerinden sınav saatinizden yarım saat önce bağlantı sağlayabiliyorsunuz. Sınavdan birkaç gün önce sınava girerken kullanacağınız bilgisayarınızın kontrolü için sistem testi maili alıyorsunuz. Bu testi sınav öncesinde yapmanız gerekiyor. Sınav günü tekrar sistem testi yapıldıktan sonra çıkan ekranda bir QR kod görüntüleniyor. Bunu telefonunuzun kamerasından okuttuktan sonra yönlendirildiğiniz internet sayfası üzerinden kimliğinizi, kendi fotoğrafınızı ve bulunduğunuz ortamın önden, arkadan, sağdan ve soldan çekererek fotoğraflarını paylaşıyorsunuz. Fotoğrafları yükledikten sonra Proctor uygun buluyorsa telefon üzerinden işleminizi tamamlanıyor. Bu aşamada bilgisayar ekranındaki refresh butonunu tıklayarak işleminize devam ediyorsunuz. Yaklaşık birkaç dakikalık kısa bir bilgilendirme sunumundan sonra sınavınız başlıyor. Sınavımı 10:00 olarak almıştım. Sistem yarım saat öncesinde girişinize izin verdiğinden Check-In işlemlerine yarım saat önce 9:30’da başladım. (Sınav öncesinde odayı hazırlamıştım. Masanın etrafındaki kitapları kaldırmak, masanın üzerini boşaltmak vb.) Check-in işlemleri (Telefon ile fotoğraf çekme, yükleme, briefing vb.) yaklaşık 15 dk sürdüğünden sınava 15 dk erken (9:45’te) başladım. Check-in işlemlerini erken tamamlarsanız, sınav saatine kadar bekleme gibi bir durumla karşılaşmıyorsunuz.
Türkçe dil seçeneği ile sınavı satın aldığınızda karşınıza ilk olarak sorunun Türkçesi çıkıyor. Sorunun hemen altında bulunan İngilizce butonu ile İngilizce’sini görüntüleyebiliyorsunuz. İngilizce kaynaklar üzerinden sınava hazırlandığım için birçok soruda sorunun İngilizce’sine bakarak soruları yanıtladım. Ancak sınavı Türkçe satın aldığınız için ingilizce soru üzerinde işaretleme yapamıyorsunuz. İşaretlemeyi Türkçe soru üzerinden yapmanız gerekiyor. Bazı uzun sorularda hem İngilizce hem Türkçe soruları aynı anda ekranda görüntüleyemeyebiliyorsunuz. Zaman kaybetmemek için soru karşıma geldiği anda İngilizcesini de açarak parallel olarak ilerledim. İşaretlediğim şıkkı ingilizcesinden hızlı bir şekilde kontrol ettim. Süre konusunda sıkıntı yaşamadım. Sınavda 10 dakikalık iki ara bulunuyor.Bu araları alırsanız araya kadar işaretlediğiniz sorulara geri dönemiyorsunuz. Konsantrasyon açısından bu araları almanızı tavsiye ederim. Sınav hibrit sorular ağırlıklı olmakla birlikte Kanban board, Çatışma yönetimi, Takım, Mentorluk, Koçluk ve İletişim yönetimi ağırlıktaydı. Bence sınav PMI Studyhall sorularına oldukça benzerdi. Sınava hazırlanırken Studyhall olmazsa olmaz bir kaynak bana göre. Burada bulunan soruları birkaç kez çözerek PMI’ın mindset’ini anlamak sınavda başarılı olmak için oldukça önemli. Sınava hazırlanma sürecimde Liderler ve Projeler Platformu’ndan aldığım eğitim ve bunun yanısıra soru çözme etkinlikleri benim için oldukça yararlı oldu. Sizlere de şiddetle tavsiye ediyorum. Mutlaka eğitimlerinizi ATP olan kurumlardan almalısınız. Hem aldığınız eğitimin kalitesi hem de kaynaklar açısından bunun önemli olduğunu değerlendiriyorum. Sınava hazırlanırken eğitim kurumunun sağladığı kaynaklar (sunum, student manual, cloned questions etc..), Studyhall ve Rita Mulcahy (10. Versiyon) kitabı olarak sıralayabilirim. Rita Mulcahy kitabından sadece soruları çözdüm. Bana göre bu kitap fazla detay içeriyor. Bu kitabı ana çalışma kitabı yapmak yerine, çalışmaya başlamak için ATP kurumlarının sağladığı kaynaklardan yararlanmanızın daha faydalı olabileceğini düşünüyorum.
Sınava hazırlanma sürecinin stresli bir süreç olduğunu itiraf etmeliyim. Ancak bu süreci sürekli öğrenme ve gelişim süreci olarak görerek, keyifle geçirmenizi ve başarıyla sonuçlandırmanızı dilerim.
Proje Yönetimi ve PMP Eğitimlerimiz için https://liderlerveprojeler.com.tr/proje-yonetimi-ve-pmp-egitimleri/
Eğitim Takvimimize buradan ulaşabilirsiniz.
PMP Sınavı ile ilgili aklınıza takılan daha fazla sorular için https://liderlerveprojeler.com.tr/portfolio/pmp-sinavi-ile-ilgili-sorular/ sayfamıza göz atabilirsiniz.