PMI – ACP® (Agile Certified Practitioner) S.S.S

  • 0
  • Mayıs 26, 2022

Portföy Description

-Çevik (agile) proje yönetimi nedir?

Bir çalışma yöntemi olarak agile proje yönetimi, ekiplerin daha hızlı ve daha az baş ağrısıyla değer sunmasına yardımcı olan yinelemeli bir çalışma yaklaşımıdır. Çevik ekipler işleri küçük artımlarla sunarlar. Döngüye veya akışa odaklı metodlarla yürütülebilir. Döngü odaklı metodolajilerin en bilineni Scrum’dır. Akışa odaklı ise “lean – yalın” yaklaşımlardan gelen “Kanban” dır. Extreme Programming, Cristal ve pek çok metod ve yöntem kullanılabilir. Pek çok çevik takımın bir arada çalışmasını sağlayan yöntemler de vardır, bunlara genel ismiyle “scaled agile – ölçeklenmiş çevik” adı verilir. Bazı ölçeklenmiş çevik yöntemleri: SAFe® (Scaled Agile Framework), LESS (Large Scale Scrum), Scrum of Scrums.

Agile proje yönetimi  aynı zamanda nasıl düşünmeyi ve hareket etmeyi seçtiğimizi etkileyen bir zihniyettir. Çeviklik, değişen, karmaşık bir ortamda öngörülebilirlik, sürdürülebilirlik ve hızlı bir şekilde yüksek kaliteli değer sunar.

-“Disciplined Agile” nedir?

Disciplined Agile (DA), yani disiplinli çevik, yöntemlerdense, uygulanabilecek pek çok farklı yöntem arasından, size uygun olanı anlayıp seçmenizi sağlayacak ve size farklı yöntem ve süreçleri uygularken ihtiyaç duyduğunuz araç – teknik – yaklaşımlarla besleyen, geniş bir “Way Of Working”- “Çalışma Şekilleri” sunar. Kuruluşların çevikleşme yolculuklarında farklı Disciplined Agile sertifikasyonlarıyla takımlarının güçlendirilmesini sağlar. (DASM – DASSM – DAVSC gibi) (Detaylı bilgi için https://www.pmi.org/disciplined-agile adresini ziyaret edebilirsiniz). PMI ACP sertifikası, Disciplined Agile (DA) sertifikasyonları için de başlangıç teşkil eder.

-Çevik sertifikalı olmak neden önemlidir?

Çevik takımlarda çalışmalar yürütmüş, ama farklı çevik roller için kendini geliştirmek isteyen herkes bu konudaki sertifikalara yönelmektedir. Böylece takım üyeliği, ürün sahipliği, çevik koçluğu konularında uygulamalarını destekleyecek bilgiye kavuşmaktadırlar.

-Çevik sertifikaları neler?

O kadar çok ki… Ancak burada sadece dünyada en çok anılanları analım: scrum.org tarafından sağlanan PSM (Professional Scrum Master) 1 ve 2 Sertifikaları ile PMI tarafından sağlanan ACP (Agile Certified Practitioner)’dan bahsedebiliriz.

-Sizden aldığım eğitim ne kadar süreyle geçerli ve hangi sertifikalar için gereken bilgiye ulaşacağım?

Eğitimimiz PSM 1, 2 ve PMI ACP Sertifikası sınavı için ihtiyaç duyduğunuz bilgi ve sınav için aranan ön koşulu sağlar.

– PMI – ACP Sertifikasyonu Nedir?

PMI-ACP (Agile Certified Practitioner): ACP sertifikası çevik yaklaşım ve yöntemler ile ilgili bilgilerin pekiştirilmesi ve ölçülmesine yönelik bir sertifikadır.

– Sertifikasyon beni nasıl destekler?

Dünyada Mayıs 2022 itibariyle 48.733 kişi PMI ACP Sertifikası sahiptir. Sadece son bir yılda bu sayı %13 artmış ve 42.753’ten, 48.733’e yükselmiştir.

Çevik olmak sadece kişisel olarak sertifika edinerek olmayacaktır. Esas olan “çevik yapmak” yani “çevik yöntemlere odaklanmak” değil; çevik olmaktır. Ancak çevikleşmek için çevik yöntemlere de hakim olmak gerekir. Kuruluşların çevikleşme yolculuklarında, takımlarının çevikleşmesini sağlamada bu sertifikasyon önemli bir kilometre taşıdır.

– Sertifikasyon sınavına nasıl başvurabilirim?

PMI’ın web sitesinden aşağıdaki bağlantıyı kullanarak  sertifika başvuru sayfasına ulaşabilir ve bu sayfadaki “Apply Now” butonuna tıklayıp ilgili yönergeleri takip ederek başvurunuzu yapabilirsiniz:

https://www.pmi.org/certifications/types/agile-acp

– Sertifikasyon için ön koşullar nelerdir?

Lise ve Önlisans mezuniyeti,

Son 5 yıl içinde 12 aylık genel proje deneyimi (Mevcut bir PMP ® veya PgMP ® bu gereksinimi karşılayacaktır, ancak PMI ACP’ye başvurmak için gerekli değildir),

Son 3 yılda 8 aylık çevik proje deneyimi,

21 saatlik çevik eğitimi gereklidir.

– Sertifikasyona başvuru ve sınav süreci nasıldır?

1) PMI® sertifikası almak isteyen bireyler öncelikli olarak PMI® sertifika başvurusunu yapmalıdır.

2) Başvuru ekranı 90 gün boyunca aktif olacaktır. Başvuru için deneyim ve eğitim bilgilerimizi bu ekranlardaki alanlara girmiş olmalıyız.

3) Kontrol aşamasına gelindiğinde ise PMI® başvuruları ile ilgili olarak yapılan incelemeler sonucunda bir hata olup olmadığı gözlenmektedir. Dolayısı ile bireyler eğer online ortamda bir başvuru yapmışlarsa bu süreçte eksik ya da hataların durumu analiz edilir ve 5 iş günü içinde bu süreç tamamlanarak, sınavı almaya uygun olup olmadığınız bilgisi size iletilir.

– Sınav başvurusundaki denetim süreci nedir? (Audit)

PMI®, sınav için başvuran adaylar arasından rastgele seçim yaparak kişinin girmiş olduğu tecrübe ve eğitimleri belgelendirmesini talep etmektedir (Audit süreci). Bu sürece kalırsanız, eğitim sonunda size vereceğimiz katılım sertifikasını, eğitimi aldığınızı belgelendirmek için kullanabilirsiniz. Üniversitede aldığınız dersi eğitim ön şartı olarak girdiyseniz üniversiteden İngilizce transkript alarak belgelendirme yapabilirsiniz.

Yine girmiş olduğunuz tecrübeleri de, çalışmış olduğunuz yerlerden imzalı bir antetli belge alarak belgelendirebilirsiniz. Antetli kağıt kullanılması bir zorunluluk değildir.  İçerik PMI® tarafından kabul görmez ise yeniden almanız gerekebilir.

PMI®, kişilerin beyan etmiş olduğu tüm bilgilerin doğru olduğunu kabul eden bir kuruluştur. Sürece başvururken kabul ettiğiniz etik kuralların işletilmesi konusunda son derece hassastır. Audit sürecine kalmanız durumunda, başvururken girmiş olduğunuz tecrübeler ve eğitimleri belgelendirmeniz gerektiğinden, belgelendiremeyeceğiniz deneyim ve eğitimlerinizi lütfen sınava başvuru sırasında işlemeyiniz.

– Çevik (agile) proje yönetimi deneyimimi nasıl ibraz ederim?

Sisteme giriş yaptığınız tarihten geriye doğru en fazla 5 yıl içinde sahip olduğunuz toplamda 12 aylık genel proje yönetimi ve geriye doğru en fazla 3 yıl içinde sahip olduğunuz 8 aylık çevik (agile) proje yönetimi deneyimlerinizi beyan edebilirsiniz. pmi.org sayfasında görev aldığınız her bir proje için proje ismi, referans olarak vereceğiniz kişinin ismi ve projedeki görevinize dair deneyim bilginizi gireceğiniz metin alanları bulunmaktadır. Her bir deneyim bilgisi için 500 kelimelik alan tanınmıştır. Her deneyim için toplam çalışma saatini de girerek kayıt oluşturabilirsiniz.

– Sınava uygunluk aldıktan sonra sınavı ne zaman alabilirim?

Sınav uygunluğunuz bir yıl için geçerlidir, bir yıl içerisinde sınavınızı almış olmanız gerekir. Sınav takviminizi de pmi.org sayfası üzerinden belirleyebilirsiniz.

–  Sınava ne kadar süre hazırlanmalıyım? Hangi Kaynaklardan yararlanmalıyım?

Sınava hazırlanmak için tavsiye ettiğimiz süre en az 2 buçuk aydır. Sınavı almış kişiler tarafından tavsiye edilen kullanılabileceğiniz başlıca temel kaynaklara “Agile Practice Guide”, “Scrum Guide” ve “Scrum.org” örnek verilebilir. Hazırlık süreci, yönetmler ve kaynaklar hakkında daha detaylı bilgi almk için Eğitimenlerimizden Yeşim Sürer‘in deneyimlerini buradan okuyabilirsiniz.

Sınavda kaç soru var, ne kadar sürem var?

120 çoktan seçmeli soru vardır ve süre 180 dakikadır.

– Sınavda ne tür sorular çıkıyor?

Çevik ilkeler ve çevik zihniyet bilgi alanından %16,

Değer odaklı teslimat bilgi alanından %20,

Paydaş katılımı bilgi alanından %17,

Takım performansı bilgi alanından %16,

Adaptif planlama bilgi alanından %12,

Sorun tespiti ve çözümü bilgi alanından %10 ve

Sürekli iyileşme bilgi alanından %9 oranında soru gelmektedir.

– Sınavı ne zaman nereden alabilirim?

Sınav tarihleri başvuru kabulü sonrası gelen mailde yapılan yönlendirmeler ile aday tarafından belirlenmektedir. Sınavınızı online olarak veya Ankara ve İstanbul’da bulunan “Pearson Vue Sınav Merkezleri”nden alabilirsiniz.  Aday bireysel olarak, sınav yerinin uygunluk durumuna göre dilediği tarihte sınava girebilmektedir.

– Sınavı bir alışta geçemezsem ne olur?

Bir uygunluk döneminde (bir yıl) sınavı 3 kez alma hakkınız vardır. Eğer aynı uygunluk döneminde 3 kez sınavı alıp, geçemezseniz, PMI®, sonraki bir yıl boyunca sınava başvurunuzu kabul etmez.

– Sınav ücreti ne kadar?

Sınav ücreti PMI® üyesi olmayanlar için 396 USD, üyesi olanlar için 348 USD dir.

PMI® üyeliği ücreti yıllık 129$, ilk defa üye oluyorsanız bir defaya mahsus 10$ initiation fee ve PMI TR Chapter yıllık üyelik bedeli 25$’dır.

Eğitiminizi bir Basic ATP’den alarak sahip olacağınız avantajların yanı sıra Premier PMI-ATP ®️ (Authorized Training Partner) bir kuruluş olarak, eğitimlerini bizden alan katılımcılarımız için PMI sertifikasyon sınav ücretlerinde indirim sağlayabilmekteyiz. Sınav indirimi sağlanabilmesi için PMI üyeliğinizi almış olmanız gerekmektedir. PMI üyeliği + PMI ACP sertifikası sınav ücreti toplam 477 USD iken, size sağlayacağımız indirim ile toplam 416 USD’ye inmektedir.

PMI Üyeliği / Temel Sınav Paketleri
  PMP CAPM ACP PMI-RMP PMI-PBA
Üyelik Ücreti 129 $ 129 $ 129 $ 129 $ 129 $
Sınav Ücreti (Üyeler) 324 $ 180 $ 348 $ 416 $ 324 $
Liste Fiyatı 453 $ 309 $ 477 $ 545 $ 453 $
ATP İndirimi 57 $ 32.5 $ 61 $ 73 $  57 $
ATP Fiyatı 396 $ 277.5 $ 416 $ 472 $ 396 $

Çevik eğitimleri takvimimize buradan ulaşabilirsiniz.

Çevik (Agile) Proje Yönetimi ve PMI-ACP® Hazırlık Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak buraya tıklayabilirsiniz