İş Analizi & PMI-PBA® (Professional in Business Analysis) S.S.S

  • 0
  • Haziran 9, 2022

Portföy Description

– İş analizi nedir?

İş analizi,

  • Sorunları ve fırsatları belirleyen;
  • İş gereksinimlerini belirleyen ve bu ihtiyaçları karşılamak ve stratejik karar vermeyi desteklemek için uygun çözümler öneren;
  • Gereksinimleri ve diğer ürün bilgilerini ortaya çıkartan(elicit), analiz eden, belirleyen(specify), iletişen ve yöneten;
  • Değeri ölçmek ve gerçekleştirmek ve bu sonuçları analiz etmek için fayda ve yaklaşımları tanımlayan

bilgi, beceri, araç ve teknolojilerin uygulanmasıdır.

– İş analizi nasıl yapılır?

Öncelikle iş planı ve işin gereksinimleri belirlenir. İş analizinin ikinci adımı mevcut veya oluşabilecek sorunlara karşı çözüm belirlemek veya önlem almaktır.

– İş analizi neden önemlidir?

İş analizi, yapılacak her türlü işin, doğru, hızlı, zaman ve emek israfını en aza indirmek açısından önemlidir.

 – İş analisti kimdir?

İş Analizi uygulayan ve üst seviye problem çözücü olan (high level problem solver) kişidir. Analiz ettiği işe göre, strateji, ürün, süreç, hizmet, proje odaklı olabilir.

 – İş analisti ne iş yapar?

İş analisti, projelerinizden tutun da kurumsal yapılandırmanıza varana dek tüm işlerinizde çözümün geliştirilmesine liderlik eder ve  elde etmek istediğiniz çözüme nasıl gideceğiniz konusundaki:

  1. İş kurallarını tanımlar.
  2. Yol haritasını çizer.
  3. Taraflar arasındaki iletişimi kurar.
  4. İhtiyacı bildirenin asıl ihtiyacının ne olduğunu anlar ve buna çözümler bulur.
  5. Tüm tarafları aynı sayfada toplar ve aynı dilden konuşmasını sağlar.
  6. Kullanıcı hikâyelerini bölümlere ayırır.

– İş analistinin iş sahası nelerdir?

Özellikle dijitalleşme ve dijital dönüşüm ile birlikte, iş yapış şekillerimiz, pazarın ve kullanıcıların ihtiyaçları, inovasyon paternleri sürekli değişiyor. Ürün ve hizmetlerimizi hem konumlandırmak hem de geliştirmek için, iş analizi yetkinlikleri de şart hale geliyor. Pek çok kuruluşta ve proje ekibinde “iş analisti” bulunduğuna şahitlik ediyoruz.

– İş analizi eğitimi bana ne tür avantajlar sağlar?

İş analizi eğitimi ile, tüm dünyada kabul gören Proje Yönetim Enstitüsünün (PMI®-Project Management Institute) “The PMI Guide to Business Analysis” ile yayınlamış olduğu iş analizi metodolojisini öğrenir ve pratikte öğrendiğiniz bilgilerin kullanımına yönelik bilgiler elde edersiniz. Ayrıca uluslararası seviyede geçerli  PMI-PBA® sertifikasyon sınavı için ön koşul olan 35 saatlik eğitimi tamamlamış olursunuz.

– Sizden aldığım eğitim ne kadar süreyle geçerlidir?

Eğitiminiz ömür boyu geçerli olacaktır.

– İş analizi sertifikasını nasıl alırım?

İş analizi sertifikasına sahip olmak için, en az lise mezunu olmak 35 saatlik iş analizi eğitimi almış olmak gerekir. Daha sonra PMI  PBA ( İş Analizi Sertifikası )  sertifikasına başvurmanız gerekmektedir

– PMI PBA sınavına nasıl başvurabilirim?

PMI’ın web sitesinden aşağıdaki bağlantıyı kullanarak PBA Sertifikası ( İş Analizi Sertifikası ) başvuru sayfasına ulaşabilir ve bu sayfadaki “Apply Now” butonuna tıklayıp ilgili yönergeleri takip ederek başvurunuzu yapabilirsiniz:

https://www.pmi.org/certifications/types/business-analysis-pba 

– PMI PBA sınavı için ön koşullar nelerdir?

Lise mezuniyeti için;                                                         Üniversite mezuniyeti için;

7500 saatlik iş analizi deneyimi                                       4500 saatlik iş analizi deneyimi

35 saatlik iş analizi eğitimi                                                35 saatlik iş analizi eğitimi

İş analizi deneyimi başvuru anından itibaren maksimum 8 yıllık bir zaman dilimi içerisinde olmalıdır.

Aktif PMP® ve / veya PGMP® sertifikasyon sahiplerinin genel proje deneyimi gerekliliklerini yerine getirdiği kabul edilmektedir.

– PMI PBA ® başvuru ve sınav süreci nasıldır?

1)PMI® sertifikası almak isteyen bireyler öncelikli olarak PMI® sertifika başvurusunu yapmalıdır.

2)Başvuru ekranı 90 gün boyunca aktif olacaktır. Başvuru için deneyim ve eğitim bilgilerimizi bu ekranlardaki alanlara girmiş olmalıyız.

3)Kontrol aşamasına gelindiğinde ise PMI® başvuruları ile ilgili olarak yapılan incelemeler sonucunda bir hata olup olmadığı gözlenmektedir. Dolayısı ile bireyler eğer online ortamda bir başvuru yapmışlarsa bu süreçte eksik ya da hataların durumu analiz edilir ve 5 iş günü içinde bu süreç tamamlanarak, sınavı almaya uygun olup olmadığınız bilgisi size iletilir.

– PMI PBA  sınav başvurusundaki denetim süreci nedir? (Audit)

PMI®, sınav için başvuran adaylar arasından rastgele seçim yaparak kişinin girmiş olduğu tecrübe ve eğitimleri belgelendirmesini talep etmektedir (Audit süreci). Bu sürece kalırsanız , eğitim sonunda size vereceğimiz  iş analizi eğitimi katılım sertifikasını , eğitimi aldığınızı belgelendirmek için kullanabilirsiniz. Üniversitede aldığınız dersi eğitim ön şartı olarak girdiyseniz üniversiteden İngilizce transkript alarak belgelendirme yapabilirsiniz.

Yine girmiş olduğunuz tecrübeleri de, çalışmış olduğunuz yerlerden imzalı bir antetli belge alarak belgelendirebilirsiniz. Antetli kağıt kullanılması bir zorunluluk değildir.  İçerik PMI® tarafından kabul görmez ise yeniden almanız gerekebilir.

PMI®, kişilerin beyan etmiş olduğu tüm bilgilerin doğru olduğunu kabul eden bir kuruluştur. Sürece başvururken kabul ettiğiniz etik kuralların işletilmesi konusunda son derece hassastır. Audit sürecine kalmanız durumunda, başvururken girmiş olduğunuz tecrübeler ve eğitimleri belgelendirmeniz gerektiğinden,  belgelendiremeyeceğiniz deneyim ve eğitimlerinizi lütfen sınava başvuru sırasında işlemeyiniz.

– İş analizi deneyimini nasıl ibraz ederim?

Sisteme giriş yaptığınız tarihten geriye doğru en fazla 8 yıl içinde sahip olduğunuz toplamda 4500 saatlik iş analizi deneyimlerinizi beyan edebilirsiniz. Pmi.org sayfasında görev aldığınız her bir proje için proje ismi, referans olarak vereceğiniz kişinin ismi ve projedeki iş analisti görevinize dair deneyim bilginizi gireceğiniz metin alanları bulunmaktadır. Her bir  deneyim bilgisi için 500 kelimelik alan tanınmıştır. Her deneyim için toplam çalışma saatini de girerek, 4500 saatlik deneyim bilginiz dolana kadar yeni kayıt oluşturabilirsiniz.

– Sınava uygunluk aldıktan sonra sınavı ne zaman alabilirim?

Sınav uygunluğunuz bir yıl için geçerlidir, bir yıl içerisinde sınavınızı almış olmanız gerekir. Sınav takviminizi de pmi.org sayfası üzerinden belirleyebilirsiniz.

– Sınavda kaç soru var, ne kadar sürem var?

Sınavda toplam 200 soru var ve toplam 4 saat süreniz var. Bu 200 sorudan 25’i daha sonraki sınavlar için test edilen ve sizin değerlendirmenizin dışında kalacak olan sorulardır.

– Sınavı ne zaman nereden alabilirim?

Sınav tarihleri başvuru kabulü sonrası gelen mailde yapılan yönlendirmeler ile aday tarafından belirlenmektedir. Sınavlar “Pearson Vue Sınav Merkezleri”nde gerçekleştirilmektedir. Türkiye’de sınavı Ankara  ve İstanbul’da bulunan “Pearson Vue Sınav Merkezleri”nden alabilirsiniz.  Aday bireysel olarak, sınav yerinin uygunluk durumuna göre dilediği tarihte sınava girebilmektedir.

– Sınavı bir alışta geçemezsem ne olur?

Bir uygunluk döneminde (bir yıl) sınavı 3 kez alma hakkınız var, ancak her bir sınav için ücret ödemeniz gerekli. Tekrar alınacak sınav ücreti, üyeler için 275 USD, üye olmayanlar için 375 USD’dir. Eğer aynı uygunluk döneminde 3 kez sınavı alıp, geçemezseniz, PMI®, sonraki bir yıl boyunca sınava başvurunuzu kabul etmez.

– Sınav ücreti ne kadar?

Sınav ücreti PMI® üyesi olmayanlar için 444 USD, üyesi olanlar için 324 USD dir.

PMI® üyeliği ücreti yıllık 119$, ilk defa üye oluyorsanız bir defaya mahsus 10$ initiation fee ve PMI TR Chapter yıllık üyelik bedeli 25$’dır.

Eğitiminizi bir Basic ATP’den alarak sahip olacağınız avantajların yanı sıra Premier PMI-ATP ®️ (Authorized Training Partner) bir kuruluş olarak, eğitimlerini bizden alan katılımcılarımız için PMI sertifikasyon sınav ücretlerinde indirim sağlayabilmekteyiz.Sınav indirimi sağlanabilmesi için PMI üyeliğinizi almış olmanız gerekmektedir. PMI üyeliği + PBA sertifikasyon sınav ücreti toplam 453 USD iken, size sağlayacağımız indirim ile toplam 396 USD’ye inmektedir.

PMI Üyeliği / Temel Sınav Paketleri
  PMP CAPM ACP PMI-RMP PMI-PBA
Üyelik Ücreti 129 $ 129 $ 129 $ 129 $ 129 $
Sınav Ücreti (Üyeler) 324 $ 180 $ 348 $ 416 $ 324 $
Liste Fiyatı 453 $ 309 $ 477 $ 545 $ 453 $
ATP İndirimi 57 $ 32.5 $ 61 $ 73 $  57 $
ATP Fiyatı 396 $ 277.5 $ 416 $ 472 $ 396 $

 

İş analizi eğitimlerimize buradan ulaşabilirsiniz.

Eğitim takvimimize buradan ulaşabilirsiniz.