Proje Liderleri İçin Delphi Tekniği

Proje liderleri için gelecekte projeyi etkileyecek olayları ve durumları tahmin etmek hayati önem taşır. Elbette gelecekte yaşanacak herhangi bir olumlu ya da olumsuz olayı ve durumu kesin olarak tahmin etmek oldukça zordur. Ancak her türlü koşula hazırlıklı olup adımlarını ona göre atmak proje liderinin faydasına olacaktır. Bu noktada da adını Eski Yunan Döneminden, kehanetleriyle ünlü Delphi rahibelerinden alan  Delphi Tekniği’nin yardımı olacaktır.  İlk olarak Olaf Helmer ile Norman Dalkey  tarafından 1950’lerde kullanılmaya başlamıştır.

Delphi Tekniği, gelecekte oluşabilecek sonuçları tahmin etmeye yarayan bir metoddur. Bu teknikte bir takımı oluşturan uzmanlar bir araya gelir, görüşlerini, tahminlerini ve beklentilerini proje liderine aktarır. Lider de bu verileri inceler ve raporlar.

Daha sonraki adımda liderin oluşturduğu rapor takımı oluşturan üyeler tarafından  bu rapor incelenir  ve kendilerince geliştirdikleri yeni tahminleri tekrar proje liderine iletir ve böylece lider yeni bir bakış açısı kazanmış olur. Bu süreç bütün üyeler ve proje lideri ortak bir paydada buluşana kadar devam eder.

Delphi Tekniğinin en büyük avantajı tüm bu süreçlere katılan uzman ve takım üyelerinin anonim olmasıdır. Böylece paydaşlar baskı hissetmeden ve özgürce düşüncelerini ifade edebilmektedir. Kendilerini ifade etme konusunda daha cesaretli hissedebilmektedirler.

Delphi Tekniği uygulanırken uygulanan 7 adım vardır. Bütün adımlar aşağıda belirtilmiştir. Uygulamadaki asıl amaç katılımcılar ve lider arasında maksimum düzeyde fikir alışverişinin sağlanmasıdır.

 Delphi Tekniği Adımları

1.Adım : Problemi Tanımla

Problemin tüm katılımcılar için açık ve anlaşılır kılınması.

2.Adım : Uzmanları Belirle

Burada bahsedilen uzmanlar; takımı oluşturan üyeler, müşteriler veya projenin diğer  paydaşları olabilir.

3.Adım : 1. Grup Sorular

Lider katılımcıların gelecekte yaşanabilecek olaylar ve durumlarla ilgili görüş,beklenti ve tahminlerini öğrenmek için sorular sorar. Cevaplardan alakasız olanları eler ve ortak bir görüş bulmaya çalışır.

4.Adım : 2. Grup Sorular

İlk grup sorularda verilen cevaplar baz alınarak oluşturulan 2.Grup sorular spesifikleşen konularda daha derin bir öğrenmeyi sağlar nitelikte olmalıdır. Tekrar cevaplar toparlanır ve alakasızlar cevaplar çıkarılır. Ortak bir paydada buluşulmaya çalışılır.

5.Adım : 3. Grup Sorular

Bu adımdaki sorularda amaç son kararı vermeye odaklanmaktır. Önemli olan bir anlaşmanın sağlanmasıdır. ”Bütün uzmanların ortak görüşü nedir?” sorusu cevaplanmaya çalışıdır. Eğer bu adımlar yeterli gelmediyse başka adımlarda yeni sorular da sorulabilir.

6.Adım : Verilerin Analizi

Katılımcılar fikir birliğine ulaştıktan sonra proje lideri gelecekte yaşanabilecek olaylar,durumlar ve fırsatlar karşısında bir görüşe sahip olacaktır. Sonuçlar analiz edilir ve buna göre bir yol haritası çizilir.

7.Adım : Rapor Hazırlama

Toplanan verilerin ışığında oluşturulan rapor projenin diğer paydaşlarıyla paylaşılır. Bu raporda çizilen yol haritası, fırsatlar ve riskler bulunmaktadır.

Yazar : Cemre GÖKGÖZ 

 

Proje Yönetimi ve PMP Eğitimlerimiz için https://liderlerveprojeler.com.tr/proje-yonetimi-ve-pmp-egitimleri/
Çevik (Agile) Eğitimlerimiz için https://liderlerveprojeler.com.tr/cevik-agile-egitimleri/

Eğitim takvimimize buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bu gönderiyi paylaş