Proje Yönetimi Metodolojileri

Proje Liderinin karar vermesi gereken en önemli konulardan biri ekibine hangi proje yönetimi metodolojisinin daha uygun olduğuna karar vermektir.

Sizler için en çok kullanılan proje yönetimi metodolojilerini sıraladık.

Metodolojiler

Çevik (Agile) Metodoloji

Çevik metodoloji, esnek, yinelemeli bir tasarım ve oluşturma süreci sağlar. Çevik bir metodolojiden daha fazlasıdır. Dinamik ortamlarda kapsamlı projeler için bir dizi süreci kapsar. Bu nedenle müşteriler tarafından çok beğenilmektedir. Çevikleşmek, müşteriye, kullanıcıya ürün ve hizmetleri ivedilikle, ihtiyaç duydukları önceliklerle, sürekli geliştirerek sunmak anlamına geliyor. Yani klasik anlamda bir ürün veya hizmet, kavuşması gereken tüm özelliklere kavuştuktan sonra müşteri ve son kullanıcının karşısına çıkarılırken, çevikteki “minimum pazarlanabilir ürün” ve “minimum kullanılabilir ürün” gibi kavramlarla, müşteri veya son kullanıcı için en önemli fonksiyon ve özelliklere sahip hale geldiğinde müşteriyle buluşturur, geri bildirimlerle iyileştirerek ve sürekli fonksiyon ve özellik ekleyerek değer katmaya devam eder.

Kanban Metodolojisi

Kanban metodolojisi yalın ilkeleri kullanır ve boşa harcanan zaman ve kaynakları ortadan kaldırarak verimliliği artırmayı amaçlar. Bu metodoloji Agile ile birlikte kullanılabilir. Burada öne çıkan fikir, üretim süreçlerinde çıktının talebi tam olarak karşılaması, malzeme israfının ve fazla stok depolama maliyetinin büyük ölçüde azaltılmasıdır. Kanban metodunda klasik planlamanın aksine çekme sistemi kullanılır. Çekme sisteminde üretim mantığı var olan talebe göre şekillenir. Klasik planlamada ise gelebilecek taleplere karşı öngörülerde bulunmak esastır. Bu da emniyet stoklarının tutulması ve talep değişimleri halinde aşırı stokların meydana gelmesi demektir. Kanban metodunda mevcut talebe göre hareket edildiği için aşırı stok durumu ortadan kalkmaktadır.

Yalın Metodoloji

Yalın, israfları ortadan kaldıran ve sürece değer katmayan savurgan faaliyetleri ortadan kaldıran bir problem çözme aracıdır. Bu problem çözme aracı sayesinde sadece sürece değer katan faaliyetler değerlendirilebilir. Faaliyetler, süreçteki değerlerine göre kategorize edilebilir.

Altı Sigma Metodolojisi

Altı Sigma, 1986 yılında Motorola’da çalışırken mühendis Bill Smith tarafından tanıtılan, daha sonra 1995 yılında Jack Welch’in çalışmaları ile General Electric’te (GE) popüler bir yönetim yaklaşımı haline gelen süreç iyileştirme için faydalı bir problem çözme tekniğidir. Altı sigma metodolojisi, DMAIC adı verilen 5 süreç adımına dayanır.

Şelale Metodolojisi

Şelale yöntemi, proje planlamak için basit bir yöntemdir. Bu yöntemde ekip bir görevi veya adımı tamamlar ve ardından bir sonraki adımı gerçekleştirir. Tüm gereksinimler ve aktivite dizileri başlangıçta tanımlanır. Daha sonra projenin başından sonuna kadar tüm görevler şelale olarak gerçekleştirilir.

Çeviren: Zeynep Ayan

Kaynaklar: http://lms.aambc.edu.et:8080/xmlui/bitstream/handle/123456789/109/Project%20Management.pdf?sequence=1

https://www.projectcubicle.com/project-management-methodologies/

https://www.pmi.org/certifications/become-a-project-manager/certification-framework

https://www.pmi.org/certifications/certification-resources/registry

 

 

 

 

Bu gönderiyi paylaş