Sprint Planlama

Çevik (agile) metodoloji esneklik ve değişime uyum sağlamak anlamına gelse de bu, yönetilmediği ve hatta gelişigüzel yönetildiği anlamına gelmemelidir. Ek olarak, çevik (agile) metodoloji genellikle standart süreçlerden yoksun olarak algılanır. Her takımın farklı olmasına izin verildiğinden, bazıları tüm takımlar için çalışacak bir şablon oluşturmanın imkansız olduğuna inanabilir. Fakat çoğu takım için geçerli olacak bir kontrol listesi oluşturmak mümkün!

Sprint planlama, çevik (agile) metodolojinin temel direklerinden biridir ve genellikle bir sonraki yinelemeyi ayarlamak için sprint başlangıcında ayrılmış bir zamandır. Ve bu süreç için gereken tek şey ekibin ortaya çıkması, iş yığınına bakması, bazı hikayeler seçilmesi ve bununla bitmesi gibi görünse de, deneyimli proje yöneticileri ve scrum masterlar bunun doğru olmadığını biliyorlar.

Öyleyse, Sprint öncesinde, planlama sırasında ve planlama sonrasında tamamlanması gereken bazı adımların olduğunu söyleyebiliriz.

Sprint planlaması genellikle canlı bir toplantı olarak yapılır ve düzgün bir şekilde yapılması bir saat ile yarım gün arasında sürer. Toplantının amacı, bir hedefi, ekibin bu hedefe ulaşmasına yardımcı olacak görevleri ve mevcut kapasiteleri göz önünde bulundurularak ekip tarafından yapılması gereken doğru miktarda işi olan bir sprint oluşturmaktır.

Unutmamalıyız ki çevik (agile) metodoloji, esnek olacak şekilde tasarlanmış olsa da, bu ortamda başarılı bir şekilde çalışmak hâlâ çok fazla koordinasyon ve planlama gerektirmektedir.

 

Kaynak: https://pmipicks.pmi.org/content-page/0809234d-13cf-4c13-ac33-3a6cf977932b

Eğitim takvimimize buradan ulaşabilirsiniz.

Bu gönderiyi paylaş