PMP® Sınav Geri Bildirimi Aziz Uygar KILINÇ

pmp

PMP Sertifikasına Giden Yol: Aziz Uygar Kılınç’ın Başarı Hikayesi

PMP® (Project Management Professional) sertifika sınavına girip başarıyla geçen değerli katılımcımız Aziz Uygar Kılınç’ın sevincini ve gururunu paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Aziz Uygar Kılınç, yoğun ve disiplinli bir hazırlık sürecinin ardından, PMP® sınavını başarıyla tamamlayarak uluslararası geçerliliğe sahip bu prestijli unvanı elde etti.

Sınav Deneyimi ve Hazırlık Süreci

Aziz Uygar Kılınç, PMP® sertifika sınavına hazırlanırken yaşadığı deneyimi bizlerle paylaştı:

PMP sınavına girmek için ilk defa Şubat 2021’de girişimde bulunmuştum. O tarihlerde Dilek Hocamız ile görüştüğümde sınavın içeriğinde değişiklik olacağını, Çevik metodların sınav müfredatına ekleneceği ve bundan mütevellit çeviklik ile ilgili bilgi seviyemi geliştirmemin bana artı sağlayacağını ifade etmişti.

Ekim 2024’de PMP sınavına girmeye karar vererek Liderler ve Projeler kurumuna hazırlık için başvuruda bulundum ve hazırlık eğitimine katıldım. Öncesinde ise 3 yıldan beri çevik çalıştığım ve uluslararası anlamda akredite ve kabul gören pek çok Scrum sınavına girdiğim için çevik kısımlarında daha rahat ettiğimi belirtebilirim.

Burada daha önceki sınav deneyimlerim paralelinde ilk iş olarak sınava İngilizce girmeye karar verdim ve tüm hazırlıklarımı buna göre yaptım.

Kurs esnasında tüm derslere katıldım. Haftalık olarak konu tekrarlarını yaptım ve kurum tarafından bizlere sunulan 440 klonlanmış sorunun tamamını çözdüm ve yanlış yaptığım soruların açıklamalarını dikkatle değerlendirdim. Bu şekilde sağlam bir temel attım. Bu sağlam temelin üzerine şu çalışmaları yaptım:

Project Management Institute (PMI)’ün bakış açısını anlamak, sınava PMI şapkası takarak girip, gerçek hayatta tecrübe ettiğim pratikleri bir kenara bırakmak ve derslerde öğrendiğim içerikleri pekiştirmek için Ricardo Vargas’ın aşağıdaki iki temel videosunu izledim.

1- pmbok 6th edition
2- pmbok 7th edition

Ardından David McLachan’ın şu 4 videosunu 2’şer kere izleyip soruları çözerek temelin üzerine eklemelere devam ettim:

 

Bu 4 videonun toplam süresi yaklaşık 21 saat. David McLachan’ın konuşma hızı biraz yavaştır, o yüzden 1.25 ya da 1.5 hızlarında izleyip, bu süreyi daha makul bir noktaya indirdim. Bu videolarda soruların yanıtları, PMBOK 6 ve 7’ye göre üstelik sayfa numaraları dahi verilerek hazırlandığı ve açıklandığı için son derece yararlı oldu.

Öte yandan sınav ile ilgili taktikler, pratikler, tecrübeler için sık sık Reddit’in bir alt başlığı olan PMP sayfalarını ziyaret ettim.

Bu arada PMI’ya üye olarak işyerimdeki deneyimimi sisteme girdim ve çalışmalarımı biraz ilerletince Mart 2025’in son haftası için sınav randevusu aldım. Sınav için TOBB ETÜ bünyesindeki sınav merkezini tercih ettim.

Sınav ile ilgili en önemli konu bence sınava hazır olup olmadığına karar vermek. Bunun için yardıma Study Hall koşuyor. Burada iki tip paket var: Essential ve Plus. Ben Essential paketini tercih ettim. Essential paketinde 15 soruluk 15 Quiz, 2 Deneme Sınavı ve yaklaşık 720 soruluk konu bazında ayrılmış pratik soruların olduğu bir bölüm mevcut. İlk çözümlerimde pratik soruların ortalaması yüzde 67, quizlerin ortalaması ise yüzde 70 olup ortalama yüzde 68,5’luk bir sonuca eriştim. Bu arada PMI’in zihniyetini anlayabilmek için yanlış yaptığım her soruyu mutlaka gerektiğinde birkaç kere okuyarak notlar çıkardım.

Ardından deneme sınavlarını gerçek bir sınav simülasyonu şeklinde çözdüm. İlkinden yüzde 74, ikincisinden yüzde 70 aldım (Sınav ikinci deneme sınavı zorluğundaydı) Ayrıca quizleri ve derecesi yüzde 65’in altında kalan pratik soru testlerini ikinci kez çözdüm. Tüm bunlardan sonra genel ortalamam yüzde 75’e kadar çıktı.

Sınav; Study Hall sorularına göre daha kısa ve daha netti. En uzun soru maksimum 3 cümleden oluşuyordu. Üstlerde belirttiğim gibi sınavın zorluğu essential paketinde bulunan 2.deneme sınavı seviyesindeydi. İki şık arasında kaldığım sorularda genelde bana diğerine göre daha yakın gelen şıkka yöneldim. İki şıktan biri mutlaka bir diğerine göre daha çevik, ya da PMI zihniyetine daha yakın olduğu için seçimde bu kriteri gözetmeye çalıştım.

Yine sınav sırasında 80 dakikada 60 soruyu yanıtlamak için bir plan yapsam da elimden geldiğince sağ üst köşede bulunan süreye çok lazım olmadıkça bakmamaya çalıştım. Soruların bir kısmı tek ya da 2 cümleli olduğu, doğru şık ise net bir şekilde belli olduğu için bazı yerlerde çok hızlı gittim. Çevik sorularında hem çevik çalıştığım hem de kavramlara hâkim olduğum için daha süratli ilerleyebildim. Ayrıca sınav içeriğinde çok sayıda çeviklik ile ilgili soru vardı. 7 tane 2 ya da 3 şık seçimli soru ile karşılaştım. Hesaplama sorusu ve sürükle-bırak tarzında sorular ile karşılaşmadım.

Soruları değerlendirirken Assess, Analyze / Review / Take Action (A.R.T) formülüne bağlı kalmak işimi son derece kolaylaştırdı.

Process kısmından T, People ve Business Environment kısımlarından AT alarak sınav yolculuğumu tamamladım.

Bu başarıyı elde etmemde emeği geçen herkese, özellikle Dilek Hocaya, Çiğdem Hocaya, Burak Hocaya ve Selim Hocaya en içten teşekkürlerimi sunuyorum.

Kendisini tebrik ediyor ve bundan sonraki proje yönetimi yolculuğunda başarılar diliyoruz!

Bize ulaşmak için:

📧 E-posta: info@liderlerveprojeler.com.tr

📞 Telefon: 0 (546) 819 94 74

🌐 Web Sitesi: https://lnkd.in/gCWq5BEZ

#projeyönetimi #projeyönetimieğitimi #projeyonetimi #pmpeğitimi #pmi #başarı #proje

Liderler ve Projeler Platformu hakkında detaylı bilgi için: https://liderlerveprojeler.com.tr/portfolio/genel-sorular/

Yaklaşan etkinlik takvimimiz için:

https://liderlerveprojeler.com.tr/bizden-haberler/yaklasan-etkinlik-ve-egitim-takvimi/

PMP sertifikasyonu ve sınavı için hazırlanırken bir ATP kuruluşundan eğitim almanın önemi için: https://liderlerveprojeler.com.tr/pmi-pmp-yetkili-egitim-ortagi-atp-avantajlari/

PMI sınav geri bildirimlerinin tamamına ulaşmak için: https://lnkd.in/d3BiPBc6

Eğitim takvimimiz için: https://lnkd.in/gQd74QBG
PMP®️ Sınavı sıkça sorulan soruların yanıtları için: https://lnkd.in/dGEjaMdB
PMP®️ Sertifikasyon deneyim gereksinimi ve nasıl ifade edileceğini anlamak için: https://lnkd.in/d2i98rWN
Detaylı bilgi ve kayıt için: info@liderlerveprojeler.com.tr
Katılımcı görüşlerimiz için: https://lnkd.in/dimyy8wd

Bu gönderiyi paylaş