PYO’dan DYO’ya

PROJE YÖNETİMİNDEN DEĞER YÖNETİMİNE: PYO VS. DYO – PMO VS. VMO (PROJECT MANAGEMENT OFFICE VS. VALUE MANAGEMENT OFFICE

Proje Yönetim Ofisleri (PYO), uzun zamandır gündemde olsalar da son zamanlarda gereklilikleri ile ilgili sorular artmaya başlamıştır. Pek çok organizasyonun çevik çalışma yöntemlerine geçişiyle birlikte, proje yönetim ofislerinin de çevikleşme gereksinimleri artmaktadır. Her iki ofis de iyileşme ve mükemmelleşme için varlar, evet, ancak, “nasıl”dan çok “niye” ve “ne” sorularına doğru cevapları aramak, sınırlı kaynaklarla sadece “ayakta kalmak” değil, “güçlenerek devam etmek” için, DEĞER vurgusu daha da öne çıkıyor.

Değer odaklılıkla birlikte çevikleşme ve hibritleşme ihtiyacı yeni bir yaklaşımı zorunlu kılıyor.

 

Değer Yönetim Ofisi (VMO), Hibrit ve Agile takımlarda ilerlemenin yoludur.

Bir Değer Yönetim Ofisi kurmak, yüksek düzeyde süreç odaklı bir işlev olmaktan, daha küçük, daha hafif  kontrollerinden yararlanarak çevikliği mümkün kılan daha çevik ve sonuç odaklı bir yaklaşıma geçmek için bir adım öteyi işaret eder. Müşterilere mümkün olan en kısa sürede teslim edilen değeri üretmek için bireylere ve onların etkileşimlerine daha fazla odaklanır.

 

PwC ‘The Rise Of Value Management Office’ Raporundan PYO ve DYO’ları şu şekilde karşılaştırıyor:

 

  Geleneksel PMO Agile VMO
Çalışma Şekilleri – Sürekli/Şelale Çalışma Şekilleri – İteratif ve artımlı/Agile   
Takımlar Proje odaklıdır, dolayısıyla tanımı gereği geçicidirler.

İş bittiğinde, takım dağılır ve diğer projelere eklenirler.

Takımlar, tamamıyla sürekli teslimatı hedeflereler.
Yönetişim Önceden belirlenmiş yöntemler, katı kabul kuralları, tek merkezli karar verme ve otorite ve detaylı proje planları etrafında şekillenir. Odak, teslim edilen değere kayar finansal yönetişime dayalıdır, stratejik hedeflerle iç içedir, takım içi bağımsızlıklar vardır, iş yığın halindedir, israfı azaltmak ve organizasyonel engelleri aşmak da önceliklidir.
Süreçler Uyumluluk ve tahmin edilebilirlik üzerine kuruludur. Sıkı kontrol değişikliğini ve plan üzerinde yasal kısıtlama kontrolünü içerir. Odak uygulama fazında, değişiklikleri önceden fark etme ve buna uyarlanma üzerinedir.

Gerekli durumlarda yönlendirme vardır.

Ölçümler Odak, Kilometre taşlarında kontrole ve dokümana dayalı teslimatlardır. Gantt tabloları ve maksimizasyon önemlidir. WIP, Yığının boyutu, zaman yönetimi ve döngü, iş kırılım tabloları, teslim edilen iş değeri gibi akış sağlanmaya çalışılır.

Başarı, plana ne kadar sağdık kalındığıyla değil, müşteriye teslim edilen işi değeri ile ölçülür.

Roller Planlamayı ve kontrolü içerir. İzleme ve takip ile takım ve iş arasında bir köprü görevindedir. Ürün sahiplerini, scrum masterları merkeze alır ve onlara mentorlük ve koçluk eder.

Değer teslimatı maksimizasyonunda takımlara ve paydaşlara liderlik eder ve onları destekleyip değer teslimatını mümkün kılar.

Hızla hareket eden çevik takımlar, ilerlemeyi hızlı bir şekilde takip edebilmek ve karşılık verebilmek için çevik yönetişim ve yönetim yollarına ihtiyaç duyarlar. Müşterilerine teslim edilen değerlere odaklanabilmek için doğru ölçüm teknikleri elzemdir. Bir değer teslimatı ofisi (VMO), çevik takımların ilerlemesini izlemede ve çevik ölçüm yöntemleriyle müşteriye teslimatı sağlamada etkilidir.

Her şey gibi PMO’lar da çevik çalışma yollarına uyum sağlamak için evrilmektedir. Çevik takımlar ve organizasyonlar için VMO (Değer Teslim Ofisi) bir adım ötesidir.

 

https://www.pwc.com/my/en/perspective/people-and-organisation/190724-the-rise-of-value-management-office.html

 

Çeviren: Cemre Gökgöz

 

Proje Yönetimi ve PMP Eğitimlerimiz için https://liderlerveprojeler.com.tr/proje-yonetimi-ve-pmp-egitimleri/

Proje Yönetimi Danışmanlık Hizmetlerimiz için https://liderlerveprojeler.com.tr/pyo-kurulumu-cevik-donusum/

Eğitim ve danışmanlık hizmetlerimiz için: https://liderlerveprojeler.com.tr/hizmetlerimiz/

Eğitim Takvimimiz için: https://liderlerveprojeler.com.tr/etkinlik-takvimi/

Bu gönderiyi paylaş