Gençlikteki Bana Tavsiyeler: Proje Yönetimi Sürecini Önceden Öğrenmenin Yararları
Hepimiz hayatımızda en az bir kere şunu kendimize söylemişizdir. “Şimdiki aklım olsa şunu şöyle yapardım.” Bu durumu bazen tecrübemiz yetersiz kaldığına bazen arkadaşlarımızla konuşurken yaşarız. Bu soru cevap serisinde, “Olmalıydı, Olabilirdi, Olsaydı” düşüncesini proje yönetimi konusuna çevirdik ve çok değerli proje yöneticilerine “Şimdiki becerileriniz çocukken size nasıl yardım ederdi ” diye sorduk.
Bu serinin ilk yazısında, 3 değerli kadın proje yöneticimizle Gina Abudi – danışman, yazar, konuşmacı ve Abudi Danışmanlık New Hamisphere Grubu’nun başkanı” – , Titiola Park –Tamgor Nijerya Ltd ‘nin projeler direktörü-, Carolina Gaeta – üretim mühendisi ve proje yönetim uzmanı- bir araya geldik ve sorduk.
Proje yönetimi sürecinde kazandığınız yetenekleri gençken öğrenmiş olsaydınız, bu size okul hayatınızda, imkanlarınızda veya gelişiminizde nasıl bir değişim yaratırdı?
Gina Abudi: Bence genç bir yaşta bu yetkinlikleri kazanmak kesinlikle okul hayatımda büyük fark yaratırdı. Araştırma yazılarım ve makalelerim şimdiye çoktan bitmişti!
Titiola Park: Her zaman sistematik düşünen biri olmuşumdur, ama proje yönetimini daha genç bir yaşta öğrenseydim , çok yoğun ve baskı altında kalacağım projeleri almazdım . Okul hayatımda kesinlikle daha başarılı olurdum.
Ana Carolina Gaeta: Ben bu metodolojiyi erkenden öğrenebildiğim ve PMI gönüllüsü olduğum için çok şanslıyım. O zamandan beri kişisel ve profesyonel hayatım çok değişti ve böylece elime bir çok imkan geçti. Her zaman çocuklarla öğrendiklerimi paylaşmayı istemişimdir çünkü eğer bir şey benim işime yaramışsa muhtemelen onun da işine yarayacaktır. .
Deneyimlerinize dayanarak, proje yönetimi becerileri taşıyan çocuklarla taşımayan arasında nasıl bir performans farklılığı gördünüz?
GA: Bu konuda yeğenimi örnek vereyim. Ona temel şeyleri öğrettim ve okul hayatında çoğunu uyguladığını gördüm, hatta doğum günü partisi organizasyonlarında bile!
Ayrıca,
TP: Geçen seneki konferansa katıldığımızda öğrencilere Yaşam için Proje Yönetimi kaynaklarından bir sergi (showcase) hazırlamalarına izin verdik.
Onların öğrendiği şey şuydu: Tüm çevremizde projeler var ve proje yönetimi yeteneklerine olan ihtiyaç ise hayati.
Onların projeleri sayesinde kendi okul kütüphanelerine bağış yaptılar ve yetişkinlerle kanalize olarak konferansta kendi öğrendiklerini tartışma fırsatı yakaladılar. Onların bu başarısını Nijerya dışında da katlanarak büyümesini dört gözle bekliyorum!
ACG: Bir çok çocuğun proje yönetiminde kazandığı liderlik iletişim gibi yumuşak yetenekleri kendi hayatlarına uyguladıklarına şahit oldum. Bu yeteneklere sahip olan çocuklar ,olmayanlara göre, bir sorunla karşılaştıklarında durumlara daha iyi tepki gösterdiler. Daha hazırlıklı ve kendilerine özgüveni daha fazlalardı çünkü gelecekleri ve hedeflerini gerçekleştirmek için onlara gereken şeyin ne olduğunu biliyorlardı!
Peki gelecek için hayati bir araç olan proje yönetimine gelirsek gençlere tavsiyeleriniz neler olur?
GA: Ben meslek olarak proje yöneticiliği yapmasam da proje yönetimini hayatımda yaptığım her şeyin içinde kullanıyorum. Proje yönetimi bir işe nasıl yaklaşım sergilediğinizin düzenli bir halidir. Herkese proje yönetimi ile ilgili yetenekleri öğrenmesini ısrarla tavsiye ediyorum. Böylece hayatınızda bir çok şeyi daha iyi yapabildiğinizi göreceksiniz okulda bir etkinlik planlamadan tutun ki bir doğum günü organizasyonuna ya da ailenizden birilerine yapacağınız sürprize kadar bir çok şeyde.
TP: Bence hayatın her aşamasında proje yönetimi vazgeçilmez bir ihtiyaç. Yönetim ve sorumluluk noktasındaki problemlere ve çözümlerine dikkat çekmeye yardım ediyor. Eğer çocuklarınıza sorumluluk bilinci öğretirseniz, daha iyi öğrenci olurlar. Daha iyi öğrenci daha iyi lider demektir yani geleceği dönüştürmeye yardım edersiniz! Bu yüzden küçük yaşta bunları öğrenmek çok önemli !
ACG: Eğer proje yönetimini erkenden öğrenme şansları varsa hiç durmasınlar ! Birçok profesyonel (doktorlar, avukatlar vb gibi) geçmişte olmayan bu yetenekleri arıyorlar ve bunun acısını çekiyorlar.Sadece kariyerlerinde değil ayrıca özel hayatlarında da ! Böylece hayallerine bir adım daha yakın oluyorlar ve hedeflerini gerçekleştirebiliyorlar.
Çeviren: Dilan KÖSE
Eğitim takvimimize buradan ulaşabilirsiniz.